Historia

Pitkä historia taustalla

Asutusta Ohravaaran Heikkilässä on ollut jo 1800-luvulla. Heikkisten suku isännöi taloa 1913-2014, he rakensivat vanhan Heikkilän tilalle pikku-pirtin 1945 ja laajensivat taloa tarinoita täynnä olevalla, 1600-1700 lukujen taitteessa valmistuneella isolla “Simo-Hurtan tuvalla”.

Vuoden vaihteessa 2014-15 Heikkilä siirtyi nykyiselle omistajalleen, paljasjalkaiselle kainuulaisemäntä Pauliinalle. Sukunimi Räisänen tosin tulee savosta, Pielaveden maisemista.

Hiihtokauden 2018-19 Pirtti oli vuokrattuna toiselle yrittäjälle, pienen hengenvedon jälkeen jatketaan jälleen entisin voimin!

 

Yrittäjä Pauliina Räisäsen haastattelu

Heikkilän Pirtin takaa löytyy Pauliina Räisänen, yrittäjä jonka monet tuntevat Vuokatin Ratsastukoululta.

1. Kuka olet, ja mikä on taustasi?
Olen yrittäjä, viiden lapsen äiti, perheeseen kuuluu myös mies ja erinäinen määrä koiria. Hevosia pidin 34 vuotta, viimeiset lähtivät omasta pihasta 2019 syksyllä. Vapaus on aika mukavaa.

Olen mennyt peruskoulusta suoraan töihin ja hypännyt 25 vuotiaana yrittäjäksi hoitovapaalta. Lähes jokaisen äitiysloman aikana tehnyt jonkin tutkinnon. Leipurin AT, yrittäjän AT, taloushallinnon AT, luonnonvara-alan pt, ratsastuksen ohjaaja. Nyt menossa kuljetuspalveluiden AT.
Olen päätöksiä pelkäämätön tyyppi ja voin tehdä isojakin ratkaisuja nopeasti.

2. Ammattisi ja kuinka hyödynnät sitä toiminnassasi?

Kuten sanoin, tutkintoja on monia. Olen ollut hevosyrittäjänä vuodesta 2000 vuoteen 2018. Hieman päällekkäin avasin latukahvila/pitopalvelu Heikkilän Pirtin, kauppa tehtiin vuoden viimeisenä päivänä 2014. Kahvila avattiin 17.1.2015. Kausi kestää lumitilanteesta riippuen itsenäisyyspäivästä huhtikuun puoliväliin.

Leipurin taitoja tarvitaan päivittäin, taloushallinnon osaamisesta ja yrittäjän tutkinnosta on hyötyä molemmissa töissäni, sekä latukahvilassa että suoramyynnin parissa.

Suoramyynnissä käytän myös valmentajan oppeja tiimini koulutuksessa ja ohjaamisessa. Hevosalalta ja ratsastuksesta tulee tiettyä kurinalaisuutta.

3. Kuinka päädyit yrittäjäksi ja aloittamaan toiminnan Heikkilän Pirtillä?

Erosin lasteni isästä v 2009. Tarkoitukseni oli jäädä vanhaan paikkaan jatkamaan toimintaa, elämä heitti kuitenkin eteeni mahdollisuuden uuteen suhteeseen. Se vaati muuttoa toiselle paikkakunnalle ja hetkeksi alanvaihtoa. Hevoset säilyivät mukana, mutta varsinainen työ oli muutaman vuoden miehen navetassa. 2012 ostin ratsastuskoulun ja 2013 lehmät lähtivät.
Kyllästyin tulehtuneisiin suhteisiin mieheni äitiin ja isoäitiin, joten aloin etsiä omaa paikkaa. Katselin ensin vain pientä taloa johon muuttaa lapsien ja koirien kanssa, mutta netistä huomasinkin joulukuun alkupuolella 2014 Heikkilän tulleen myyntiin. En ollut paikassa koskaan käynyt, mutta siitä paikasta soitin välittäjälle ja sovin esittelyn, sekä pankkiin ja kysyin voinko tuplata lainamäärän.

Ilmoitin maksavani pyydetyn summan ja kaupat tehtiin 31.12.2014. Nopealla parin viikon remontilla ja koneasennuksilla saatiin ensimmäinen kausi käyntiin.

4. Unelmasi ja toiveesi Heikkilän Pirtin tulevaisuudesta ja minne haluat toimintaa vielä?

Pirtti edustaa minulle henkilökohtaisesti rauhaa ja omaa tilaa. Olen lapsesta saakka haaveillut omasta hirsipirtistä. Pirtti sijaitsee ohravaaran päällä, 240m merenpinnasta. Perikainuulaisena omat sielunmaisemani löytyvät sieltä, mäkeä ja metsää. Oikeaa kuusimetsää. Rantaa ja järveä en osaa kaivata, vaikka pirtiltä onkin upeat näkymät sapsojärvelle.

Minulle Pirtti on hyvä näin. Toimintaa on tarpeeksi elinkeinoon, mutta se on tarpeeksi pientä voidakseni tehdä hommat pääsääntöisesti yksin. Teen vuoden tulon pääsääntöisesti 4kk kauden aikana. Hiihtokauden ulkopuolella Pirtillä on perhejuhlia ja kokouksia.

Kausityö antaa tiettyä vapautta, vaikka sesonki sitookin paljon.

Kehitän toista tuloani, suoramyyntiä, verkostomarkkinointia, monitasomarkkinointia, millä nimellä kukakin sitä haluaa kutsua, Pirtin rinnalla. Tavoitteenani on taloudellinen vapaus ja riippumattomuus. Jos lunta ei vaikka jonain vuonna tulekaan, se ei ole minulle taloudellinen katastrofi.

5. Mitä mielenkiintoista Heikkilän Pirtissä on?

Ohravaaralla on ollut asutusta jo 1800 luvulla. 1913 edelliset omistajat ostivat paikan ja 1980-90 luvuilla laajensivat pirttiä matkailukäyttöä varten. Laajennus toteutettiin siirtämällä vanha, 1600-1700 lukujen taitteesta oleva hirsipirtti entisen, 1945 rakennetun pikkupirtin jatkeeksi. Siirretty rakennus on peräisin korvanniemeltä, vanhasta turunkorvan kartanosta jota isännöi aikanaan verovouti Simon Affleck, ilkeänä ja pahansuopana, suuren mustan koiran kanssa kulkevana hänet tunnettiin myös Simo Hurttana. Pirtin tummuneilla seinillä olisi varmasti monta tarinaa kerrottavana, jos ne osaisivat puhua.

 

6. Parhaimmat muistosi / kokemuksesi yrittäjänä?

  • Nimen kirjoitus kauppakirjaan,  sekä ostajana että myyjänä. 
  • Voin itse päättää toimintatavat.
  • Muutosten suunnittelu ja toteutus. 
  • Ideoiden kypsyttäminen todeksi.
  • Asiakkaiden kiitos hyvin onnistuneesta kokemuksesta. 

 

Aukioloajat

Avoinna joka päivä klo 10-16

Heikkilän Pirtti

Otrantie 7B
88600 Sotkamo

045 608 1161
info
@heikkilanpirtti.fi