Pirtillä on puhaltaneet syystuulet aina elokuusta lähtien. Kehitystyötä toiminnan monipuolistamiseen on tehty pikkuhiljaa hirsiseinien sisällä. Maalaismarkkinoillakin piipahdettiin ensimmäistä kertaa. Pääsimme mukaan MKN Itä-Suomen kanssa Kainuussa Tuotettu- brändin alla esittelemään pirttiä ja myymään käsityönä tehtyjä tuotteitamme. Tämän kaltainen yhteistyön rakentaminen mahdollistaa pientuottajille verkostoitumisen mahdollisuuden sekä omalla tavallaan vertaistuen yrittämisen lomassa.  Ja olihan meillä hauskaa kaksipäiväisessä tapahtumassa. Ensi vuonna uudelleen.

Viime keväänä alkanut ruokamatkailuun keskittynyt tuotekehitystyö kulkee oman kasvumatkansa isoja askelia juuri tällä hetkellä. Heikkilän pirtti on mukana monessa ruokamatkailua edistävässä toiminnassa. Mutta viime toukokuussa Kantri Kestävä hankkeen mahdollistamassa pilotissa oli ainekset mahtavaan kehitykseen. Niinpä Maistellen Kainuuta! – ruokakiertomatka ilmoitettiin Sotkamon Matkailuoppaiden toimesta kisailemaan valtakunnan tasolla. Mukana olevat paikalliset yritykset ovat siis Heikkilän Pirtti, Haapalan panimoravintola sekä ravintola Kippo. Kilpailemme Finnish Travel Galassa kategoriassa ”Vuoden matkailuinnovaatio” ja pääsimme loppukahinoihin eli TOP 5. Aivan mahtavaa, että pitkään tehty työ näkyy ulospäin, lopultakin. Jo tämä sijoitus tuntuu sydämessä, syvällä. Se tuntuu erityisesti kiitollisuutena näkemisestä ja uskosta ruokakulttuurin eteen tehdystä alueellisesta kehitystyöstä.

Ja eikä siinä ihan vielä kaikki. Olemme mukana myös yhtenä Kainuun kohteena ”Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces”, paketoidussa ruokareitti- tuotteessa, jossa mukana ovat Itä-Suomen rajaa pitkin kulkevat ruokamatka-alueet; Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo. Paketoitu ruokareitti kisaa Hungry for Finlandin ruokamatkailukilpailun 15 finalistin kanssa vuonna 2023. Niin superhieno uutinen ja asia olla mukana tällaisessa kansainvälisille markkinoille kohdennetussa tuotekehityksessä.

Kuvat 1-3. Kuvia Heikkilän pirtin sisältä ja pihapiiristä.

Kiirettä on siis pitänyt ja kaiken lomassa olemme saaneet palvella ihania asiakasryhmiä ja erilaisia tilaisuuksia. Ehdimme keräämään hieman marjojakin pihapensaista. Omenapuut hehkuivat punaisenaan koko syksyn ja vaahtera on luonut kauniin värikkään peitteen pihatielle. Lumikerros peitti tänä aamuna maan ja asteet viipyilevät nollan molemmin puolin. Ihanaa, kun kohta tulee lunta.

Tällä hetkellä työnalla onkin pirtin ruokatuotteet, mm. teematapahtumat kuten kekri, catering- paketit, kokous- ja juhlamenut, mutta myös erilaiset työpajatoiminnat. Pian meiltä löytyy luontoon pohjautuvia osallistavia työpajoja sekä hyvinvointiin liittyviä kokonaisuuksia.  Pirtin ympärillä oleva luonto toimii inspiraationa niin lautaselle kuin hyvinvointiin. Lokakuussa ei piilouduta pimeyteen, vaan toivotammekin juuri Sinut, niin lämpimästi tervetulleeksi viilenevässä syksyisessä säässä, nauttimaan kupillisen kuumaa ja vastapaistettua pirtin pannaria syyslomilla, viikoilla 42 ja 43. Päätimme olla auki retkeilijöille maanantaista lauantaihin kello 10–14.

Syyskuun aika olemme aloittaneet uusimaan myös nettisivujamme. Nettisivut päivittyvät kaksikielisiksi vuoden loppuun mennessä. Meidät löytää myös Facebookista ja Instagramista.

Nähdään siis pian!

Terveisin, Kaisa